icnctcabwebgranada2560x500-2

Welcome to the Congress Privated  Visit of the Alhambra on 22th June

All the assistants has the chance to visit the most famous monument in Spain privately.

Departure at 19.15 hrs from Congress Hall main entrance

 

Urban Structure

 

The Alhambra was a palatial city, Christian Royal Household, General Captaincy of the Kingdom of Granada, and a military fortress until being declared a Monument in 1870.

Discover every corner that the Alhambra and the Generalife offer, relive their history and enjoy their marvelous surroundings. A unique experience for all the senses.

The Nasrid Alhambra was a palatine city, designed and built for the service of the Court. Its urban structure, inheriting the purest Andalusian and Islamic tradition, is perfectly organized in its development over the two and a half centuries of existence, with the logical transformations which imply an unstable sultanate and changing politics depending on pacts and vassalage.

military complex for elite guard guaranteed the interior security of the Sultan, his family and the Government Institutions from the Alcazaba. The Alcazaba was like an independent military city, strategically located and cleverly connected with the rest of the Alhambra, where the guards lived with their families, with homes, a water cistern and baths, as in any quarter of a city.

There was a palatial area reserved for the life of the Sultan and his closest family. Here there were administrative offices, with a clearly formal layout, becoming more private and palatial depending on their departments. There were also spaces for Surah meetings and Councils of Viziers (ministers) and for public audiences. The Sultan called courtly parties coinciding with notable celebrations in the Muslim or State calendar.

In this palatine area, several palaces are set out, built in different periods, either through the adaptation and redecoration of their predecessor, or through the construction or addition of a new palace on its land. A street, with access to different areas of the palaces, would also serve to separate and isolate them from the rest of the Alhambra.
Serving this court was the Alhambra Medina, a whole city designed to cover any need of the Palace. Organized around a main street ascending slightly from west to east, the city had public baths, a mosque, shops, etc.
Next to the Mosque were the Rauda or Cemetery of the Sultans and a Madrasa.

In the lower are, behind the Puerta del Vino which served as the main entrance, there were houses, some very important, where civil servants and Court servants lived, small water cisterns and public spaces. Toward the middle of the street and along its sides are two large areas considered true palaces: the Hall of the Abencerrajes and what was formerly the Convent of San Francisco.

The upper area of the city was occupied by a range of small traditional industries: furnaces for glass and ceramic, a tannery for leather, waterwheels and even a mint for making currency.
The Acequia del Rey (or Sultan) entered the Alhambra through this area, through an aqueduct and a hatch, descending parallel to Calle Real, distributing water to the whole complex through countless channels. Small streets, alleys and small shelters made up the urban landscape of the cit.

The whole Alhambra was surrounded by a wall which made it unassailable in any attack, connecting it with the general wall of Granada. It had four main doors, two the the north – Armas and Arrabal – and two the the south – Justicia and Siete Suelos.

 

 

 

 

Cuarto Dorado

THE GOLDEN ROOM

The beautiful wooden roofing which covers it, gives name to this room whose original decoration is work of Muhammad V.

 

Through the small door fsramed by a horseshoe arch that only allows access to one person in order to limit the flow of visitors from one room to the other, we reach the courtyard, where in the 14th century the Sultan received his vassals in the Alhambra.

To the north of the courtyard, behind the three-arched portico, is the Golden Room, whose original decoration is attributed to Muhammad V. The name of the room is derived from the beautiful woodwork ceiling, which was repainted and decorated, like the rest of the room, under the rule of the Catholic Monarchs, as evidenced by the representation of their emblem, the yoke and arrows, and the main window with a central column and Mudejar-style capital. The room was used by the officials and secretaries of the Muslim court to write down and carry out the Sultan’s orders.

Under the room runs the road used by the security guard of the palaces. Originally the road ran uncovered on top of the wall. But the subsequent alterations and transformations of the palaces in the 14th century left it hidden, like the original structure of this sector of the Alhambra.

The upper floor of the room, also modified, lodged Empress Isabel of Portugal in the summer of 1526, and later the Governors and Alcaides of the Alhambra.

 

Fachada de comares

THE FACADE OF COMARES

At the foot of the front wall the Sultan was receiving his citizens, separating the administrative and the familiar ambit inside the palace.

 

The majestic building stands opposite the gallery of the Golden Room. Its construction was ordered by Muhammad V in 1370 in commemoration of the conquest of Algeciras. Its ornamental composition enhances the structural distribution of the area, which is divided into three sections, combining patterns of golden triangles and squares, showing the evolution of Andalusian art.

Originally it was painted with bright colours. Especially remarkable is the beautifully decorated eave, a masterpiece of Islamic woodwork. The combination of geometric, epigraphic and floral ornamental elements is displayed to perfection in this Façade.

Before the Façade, and especially at the top of the stairs, as a symbol of the legitimacy of the throne, the Sultan gave audience and imparted justice to his vassals, following the tradition that dated back to antiquity.

The Façade separated the administrative and public sector from the private and familiar part of the Palace. The right door led to the family and servants quarters. The left door led to the core of the Palace, after having followed a Z-shaped sloping corridor with no other lighting than that of the Palace, which brightly entered from the other end, all of which highlighting symbolic terms of the royalty of the premises.

 

https://www.alhambra-patronato.es/en/discover/alhambra-y-generalife/buildings-and-places